Maliđano

Svojstveni ukus Maliđana budi maštu gurmana. Maliđano Ruže Lebane je delikatni balans između mirisa I okusa plavog paradajza I paprika. Može biti namaz ili prilog a zbog svoje zelene boje i vrlo koristan garnir. Maliđano je zadržao svoj naziv ali je pretrpeo niz modifikacija u načinu spremanja i odnosu povrća u sebi. Plavi paradajz kao osnovni sastojak uz zelenu pečenu papriku je našao svoje mesto u zimnici, kao vrsta ajvara. Ali pikantni ukus mu takođe obezbeđuje mesto kao rado viđenog priloga na tanjiru sa mesom, sirevima ili jednostavno namaza na sendvičima za sladokusce.

Maliđano je spoj severne i egzotične mediteranske kuhinje jer se prepliću osećaj svežine i pikantno masni ukusi. Sa sirevima čini odličnu podlogu žestokim pićima, a sa mesom i hlebom, vinu. U sendviču je pojačivač ukusa a njegova energentska vrednost garant sitosti u malim količinama. Proces dobijanja maliđana je spor i zahteva mnogo truda ali se i konzumira u malim količinama, zato se i nudi u najmanjim teglicama. Kod Ruze lebane to je jedan od specialiteta.