Povratak korenima – filozofija ajvara ruže lebane

Ajvara u našem kraju ima onoliko koliko i domaćica koje ga pripremaju. Svaka porodica ima svoj recept. Svako veruje, da je njegov ajvar najbolji. Po našem misljenju svaki Ajvar koji je urađen iz ljubavi, koji je urađen za svoje ukućane i najbliže u porodici jeste i najbolji. Sve ostalo, stvar je ukusa.

Upravo zbog različitih ukusa, različitih želja, onoga što se zove istančani osećaj za ukus, miris i boju mi u Socijalnom preduzeću Radanska Ruža smo se opredelili za posebnu filozofiju u određivanju recepta, kako bi smo zadovoljili i najizbirljivije uživaoce ajvara. Prvi i osnovni princip od koga smo pošli bio je povrtak korenima. Zašto? Jedini razlog tome je što smo želeli da hrani koju nudimo kupcima, vratimo ukus i miris. Da oni stariji ponovo osete miris detinjstva a da mladi dožive ono što do sada nisu. I ne samo to. Želeli smo i želimo da ponudimo hranu koja je potpuno zdrava.

Naš ajvar pripremamo po receptu u kojem su ugrađeni: veliko iskustvo (15 žena, koje su kombinovale recepte svojih baka da se dobije ono pravo), tradicija jer ne koristimo nijednu mašinu u proizvodnji, najbolja sirovina (leskovačka paprika koja nije tretirana hemikalijama i nije iz staklenika), izrada u uslovima domaće kuhinje sa pažnjom koja se posvećuje pripremi hrane za sopstvenu porodicu.

Naše žene to radu s ljubavlja, na šporetrima sa bukovim drvetom, kao kod kuće. I sve je apsolutno domaće. A kada se iz jedne šerpe dobije samo desetak teglica ajvara, onda smo sigurni da je svakoj posvećena potrebna pažnja. Ta tegla nije samo jedna u seriji mnogih nego jedna od samo deset.