PRIČA O ZIMNICI SA RADANA, HUMANOSTI I ČELIČNOJ VOLJI JEDNE ŽENE: Zimnica po recepturi naših baka

Planina Radan prošle godine proglašena je za reprezentativni park prirode, ali nije samo zbog toga poznata! Zbog specifične klime, ova planina daje zdravo i kvalitetno voće i povrće od kojeg žene iz Lebana i okoline, okupljene u socijalnom preduzeću Radanska ruža, prave ukusnu zimnicu po recepturi naših baka.

Na policama odabranih Roda marketa možete ekskluzivno pronaći peglanu papriku i blagi i ljuti ajvar koje prave vredne ruke samohranih majki i žena sa invaliditetom iz Radanske ruže, koja je i jedan od učesnika Super Srbije.

Projekat Super Srbija pokrenuli su Direct Media i Roda sa ciljem da pruže podršku domaćim preduzetnicima koji svojim trudom i znanjem stoje iza kvalitetnih proizvoda. Koncept projekta podrazumeva plasman proizvoda 8 preduzetnika na posebno dizajniranim policama Roda marketa. Preduzetnicima čiji proizvodi izazovu veliko interesovanje kupaca, smeši se jednogodišnji ugovor sa ovim velikim lancem.

Priča o Radanskoj ruži, ukusnoj zimnici i sigurnoj luci za žene iz ranjivih grupa sa juga Srbije, u stvari je nastavak životne priče Slobodanke Pavlović iz Lebana, posvećene majke i domaćice, žene čelične snage i velike empatije.

Podigla sam i odnegovala troje dece. Kada su se osamostalili, našla sam se u situaciji kao i mnoge druge žene – ni dovoljno stara da odustanem a ni mlada da krenem profesionalno da se ostvarujem ispočetka. Okupila sam žene oko sebe i predložila da osnujemo udruženje – priča nam Slobodanka.

Nijedan početak nije lak, ali uz pomoć Predraga Stošića, takođe iz Lebana, koji se pridružio Slobodanki, udruženje žena je preraslo u hrabri preduzetnički poduhvat. Ovo socijalno preduzeće koje za cilj ima obezbeđivanje zaposlenja za pripadnice ranjivih grupa, ali i osnaživanje privrede juga Srbije, danas samo u proizvodnji zapošljava više od 30 žena.

Svakog jutra pre nego što počnemo da radimo, izdvojimo sat vremena da pričamo na obične teme. A, to je život. Mnoge smo brakove tako sačuvali, doktore za operacije pronalazili i druge probleme rešavali. Ali kad treba da se radi, onda su znale po dve smene da spoje, kaže Slobodanka kojoj nisu potrebne diplome fakulteta da bi znala šta je motivacija i šta znači rad sa ljudima.

Predrag i Slobodanka sa osmehom se sećaju prvog dana kada su žene primile platu.

Nekima od njih bila je to prva plata u životu. Taj sjaj u njihovim očima i suze radosnice nikad nećemo zaboraviti. To je ono što inspiriše da nastavimo dalje, kažu uglas.

Papriku, paradajz, šljivu, kajsiju i ostalo povrće i voće ove vredne žene zajedno sa Predragom kupuju isključivo od malih, nekomercijalnih proizvođača sa obronaka Radan planine, čija nadmorska visina i planinska voda kojom se zalivaju doprinosi kvalitetu namirnice. Proizvodnja se odvija na tradicionalan način, na šporetima na drva, onako kako su radile i naše bake pre 50 godina.

Iz jedne šerpe dobijamo devet teglica ajvara i na taj način možemo da garantujemo kvalitet. Pokušali smo da ubrzamo proizvodnju tako što smo povećali količinu u jednoj turi ali ukus nije bio isti pa smo se vratili na staro. Ne koristimo nikakve mašine, nikakve konzervanse, niti bilo šta od hemijskih dodataka. Pasterizujemo na starinski način, u vreloj vodi, pričaju osnivači Radanske ruže.

Predrag i Slobodanka ne kriju oduševljenje ali i nevericu što učestvuju u Super Srbiji. Kažu da nisu ni u najluđem snu zamišljali da bi mogli sa svojim proizvodima da upoznaju celu Srbiju. Uvereni su u kvalitet proizvoda Radanske ruže i presrećni što je posebnost njihove manufakture prepoznata, najviše zbog toga što povećanje proizvodnje znači i celogodišnje prihode za zaposlene žene, a ne samo tokom sezone kakva je trenutna situacija.

A mi kažemo da ovakvih svetlih primera domaćeg preduzetništva, pa još začinjenog humanošću, nikad dosta.

Ostaje da vidimo da li će kvalitet, trud i posvećenost Radanske ruže prepoznati i potrošači Rode, jer i oni odlučuju o tome da li će zimnica ovog socijalnog preduzeća ostati na rafovima!

REČ DVE O RADANSKOJ RUŽI

Proizvode socijalnog preduzeća Radanska ruža, peglanu papriku, i blagi i ljuti ajvar, ručno su radile žene zaposlene u ovom preduzeću, po tradicionalnim receptima i od ukusnog i zdravog povrća ubranog na obroncima Radan planine. Proizvodi se pripremaju na šporetu na drva, po receptima naših baka od pre 50 godina. Peglana paprika je starinski način ostavljanja zimnice, blagi ajvar nežnog i punog ukusa zbog ručno odabranih i cepkanih paprika, vrhunskog je kvaliteta kao i ljuti cepkani ajvar. Svi proizvodi Radanske ruže, plod su pažljivo negovanih proizvoda, obrađenih u strogo kontrolisanim uslovima i isključivo po tradicionalnoj recepturi.

Izvor: kurir.rs