Prirodno konzervisanje hrane

Ne trebamo se odreći onoga sto je u našoj tradiciji dobro, prirodno a samim tim i zdravo, i zašto koristiti nove načine i sredstva ako su manje zdrava, veštačka ili čak štetna kada se nađu u hrani. Ako se nekada spremala hrana bez veštačkih dodataka, bez hemije, a naročito zimnica koja je trebala da stoji duže vreme i ostane upotrebljiva, zašto bi se danas ta ista hrana pripremala sa upotrebom veštačkih dodataka, konzervanasa i ostalih štetnih hemijskih proizvoda. Možemo pripremiti kompletnu zimnicu bez ijednog jedinog “praška” koji nam navodno osigurava da će se naša zimnica održati.

Naše su domaćice ranije svoju zimnicu konzervirale ili putem pasterizacije ili korišćenjem prirodnih konzervanasa kao što je šećer. Uz korišćenje ambalaže od stakla i termičke sterilizacije, pasterizacijom proizvoda od voća ili povrća, možemo dobiti namirnicu koja će na našoj polici stajati pune dve godine i održaće se i ako nemaju u sebi ni jednog veštačkog konzervansa. U Ruži Lebane sve radimo po filozofiji čisto prirodnog konzerviranja hrane.