“Radanska ruža” donirala hranu za školu “11.oktobar”

LESKOVAC-LEBANE

Socijalno preduzeće ”Radanska ruža” iz Lebana, donirala je Školi za osnovno i srednje obrazovanje ”11. Oktobar” oko 600 kilograma svojih proizvoda od preradjenog voća i povrća.

Sirovinu za ručnu proizvodnju ajvara, džemova, sokova i raznih salata, obezbedilo je Socijalno preduzeće ”Radanska ruža”, osnovano u okviru projekta ”Socijalno preduzetništvo za socijalno odgovorno društvo”, koji je finansirao Evropski PROGRES.

Ovo preduzeće zapošljava isključivo osobe sa invaliditetom i samohrane majke.

” Osećam izuzetno zadovoljstvo što vidim nasmejana lica ove dece, ali i što smo uspeli da napravimo odredjene količine različitih proizvoda, koje će ona imati priliku da koriste.Ovo je još jedna od misija našeg socijalnog  preduzeća. Koristim priliku da pozovem ljude dobre volje da, izdvajanjem malo svoga vremena i sredstava, ovoj deci, obezbedimo redovne obroke u školi. I u narednom periodu ćemo podržavati ovakve i slične akcije”, rekao je direktor Predrag Stošić.

Značajnu ulogu u realizaciji današnje donacije ima i Nacionalna služba za zapošljavanje, koja je putem javnih radova, u ”Radanskoj ruži” angažovala sedam osoba.

” U 2017. godini, po IPA programu, realizovali smo šest projekata, ukupne vrednosti 5,5 miliona dinara. Jedan od učesnika u sprovodjenju programa javnih radova bilo je i Preduzeće ”Radanska ruža” u koje smo uputili sedam osoba. Za njihovo četvoromesečno angažovanje, izdvojili smo 920 hiljada dinara. Projektom je bilo predvidjeno da se za ovu školu proizvedu slani i slatki namazi i sokovi za 220 učenika. Ovo je poziv i svim ostalim preduzetnicima da koriste programe Nacionalne službe, koja će uvek podržati i finansirati slične projekte .

Direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje ”11. Oktobar” Vladimir Andjelković  zahvalio se  na donaciji, ističući da je ovakav human gest  rukovodstvo naterao na ozbiljnije razmišljanje i planiranje obezbedjivanja redovnih obroka za učenike.

“Imamo opremljenu kuhinju i menzu, u kojoj bi bili organizovani obroci za učenike, ali je to nedovoljno ako se uzme u obzir činjenica da škola nema sredstava da finansira nabavku hrane. Ova donacija je u nama probudila novu pokretačku snagu i usmerila nas na razmišljanje i u tom pravcu. Proizvode koje smo dobili, podelićemo učenicima koji dolaze iz socijalno-ugroženih porodica”, rekao je Andjelković.

”Radanskoj ruži” pripala je i zahvalnica koja ima delovodni broj sa svim podacima o donatoru i donaciji, tako da neke buduće generacije imaju uvid u spisak humanih ljudi i organizacija, koje su pomagale rad škole.

Direktor socijalnog preduzeća iz Lebana, pozvao je kolege iz firmi sa teritorije Jablaničkog okruga, koje se bave preradom voća i povrća da izdvoje odredjene količine sirovina, koje bi ”Radanska ruža” preradila i donirala Školi ”11. Oktobar”, čime bi se svakodnevno obezbedila užina za stotinak  učenika.

Izvor: jugpress.com