“Radanska ruža” osvaja evropsko tržIšte

Za jedno relativno mlado preduzeće koje postoji pet godina, “Radanska ruža” iz Lebana uspela je da se izdvoji od konkurenata. Tome je doprinela pre svega proizvodnja organskog ajvara, pinđura, džema od šljiva, šipuraka…. Ovi specjaliteti napravjerni bez aditiva i konzeransa osvojili su pre svega Austriju.

“Prošle godine na austrijsko tržište izvezli smo 40.000 tegli ovih proizvoda. Dobar, prepoznatljiv i autentičan ukus koji su zavoleli Austrijanci povećao je potražnju, pa tako ove godine za njihovo tržište pripremamo količinu od 140.000 tegli. Naše preduzeće među retkima je na ovom prostorima koja se bavi organskom proizvodnjom. Nastojimo da održimo i poboljšamo kvalitet proizvoda, pa smo tako uveli i standard ISO 2200 za proizvodnju hrane” – kaže za STAV Predrag Stošić, direktor ovog preduzeća.

Pored pripreme organskih proizvoda radi se i na primarnoj proizvodinji, a trenutno je najaktuelniji ajvar. Ovaj nadaleko čuveni proizvod sa juga Srbije putuje uglavnom u prestonicu za potrebe desetak elitnih restorana, a nešto manja količina odlazi za Novi Sad.

“Potrudili smo se da budemo i društveno odgovorno preduzeće. Svake godine doniramo naše proizvode sigurnim kućama u celoj zemlji, svratištima za decu, gerontološkim centrima i školama za decu sa smetnjama u razvoju” – istče Pešić.

U “Radanskoj ruži” u stalnom radnom odnosu je 12 žena, a tokom sezone, zaposli se još njih 30- ak. U ovom preduzeću kaću da prednost daju ženama, majkama i osobama sa posebnim potrebama.

Izvor: stav.life