RADANSKA RUŽA: Zimnica iz Lebana mami ukusom pred hladne dane

Bliže se hladni dani kada ništa tako ne prija kao domaća zimnica, za punim stolom dragih ljudi.

Upravo takvu zimicu “sa dušom”, po starim receptima i na šporetima na drva prave vredne ruke žena koje su okupljene u socijalnom preduzeću Radanska ruža. Njihova peglana paprika i blagi i ljuti ajvar mogu se ekskluzivno naći na policama odabranih Roda marketa, u okviru projekta Super Srbija.

Kao jedan od osam učesnika projekta, koji su pokrenuli Direct Media i Roda u cilju podsticanja preduzetništva, i Radanska ruža ispred sebe ima veliki izazov i zadatak – da pridobije naklonost potrošača. Ne verujemo da će im to biti teško nakon što se za njihovu priču čuje, a zimnica proba.

A priča počinje kod statistike. Čak 53,7 posto radno neaktivnih žena živi u Srbiji, a Slobodanka Pavlović i Predrag Stošić iz Lebana, osnivači socijalnog preduzeća Radanska ruža, na čelu su vredne vojske koja se bori protiv ove tužne statistike.

Posle čvrste odluke da radi nakon što je ceo život posvetila porodici i kući, Slobodanka ni u jednom trenutku nije posustala u svojoj želji da zaradi od sopstvenog rada. U tome je želela da joj se pridruže žene sa sličnom pričom pa i one kojima je život namenio i dodatne izazove – žene iz socijalno ugroženih kategorija, kao i žene sa invaliditetom.

Ova žena čelične volje osnovala je Udruženje žena Ruža u Lebanu koje su prvo pokušale sa starim zanatima, pa sa turističko-ugostiteljskim organizacijama, ali bez previše uspeha. Tada na scenu stupa Predrag Stošić takođe rodom iz Lebana i uz njegovu pomoć Slobodanka osniva prehrambeno socijalno preduzeće pod imenom Radanska ruža.

– Želeli smo da stvorimo preduzeće za koje nam nisu potrebne skupe mašine, već samo ruke, upornost, podrška i znanje – kaže nam Slobodanka.

Danas ovo socijalno preduzeće samo u proizvodnji zapošljava 30 žena, čije su životne priče često potresne, a među njima su pre svega samohrane majke i žene sa invaliditetom odnosno teškoćama u radu.

– Svaki dan nam počne razgovorom o običnim stvarima. Tako smo rešili mnogo problema. A onda počnemo da radimo, priča Slobodanka, a Predrag se nadovezuje:

– Proizvodimo domaće zimnice onako kako su to radile naše bake pre 50 godina. Pravimo ajvar, džemove, slatka. Iz jedne šerpe se dobije devet teglica ajvara i na taj način možemo da garantujemo kvalitet. Ne koriste se nikakvi konzervansi, niti bilo šta od hemijskih dodataka. Pasterizujemo na starinski način, u vreloj vodi.

Radanska ruža je koncept socijalnog poslovanja zaokružila načinom na koji biraju i dobavljaju sirovine. Snabdevaju se isključivo od malih, nekomercijalnih proizvođača iz pasivnih krajeva.

Takođe, polovinu profita Radanska ruža ulaže u razvoj socijalnih usluga u opštini Lebane, jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Na taj način, ova grupa vrednih entuzijasta dodatno promoviše i održava prirodu krajolika Lebane, opštine koja je sa šest fabrika nekada ponosila niskom stopom nezaposlenosti a danas spada u one delove Srbije iz koje češće otpraćaju decu u veliki svet nego na posao u lokalu.

Predrag i Slobodanka ne kriju oduševljenje i nevericu što učestvuju u tako velikoj priči kao što je Super Srbija.

-Nismo ni u najluđem snu zamišljali da se ovako brzo i lako nađemo na policama marketa kao što je Roda. Kako poslujemo samo sa malim proizvođačima, tu nema ni govora o odloženom plaćanju jer je i njima i nama svaki dinar kao kuća velik. Od Super Srbije dobili smo sredstva za nabavku sirovina, i problem sa kojim kuburimo svake godine je rešen na  obostrano veliko zadovoljstvo – i nas i dobavljača. Povećanje proizvodnje za nas znači i to da sve naše ženice mogu računati na celogodišnje prihode a ne samo tokom sezone, kakva je nažalost trenutna situacija, podelila je sa nama svoje oduševljenje Slobodanka.

A kada je osmeh zaposlenih važniji od bankarskog salda, i proizvodi koji nastaju moraju biti slađi i ukusniji. Oni nastaju sa puno nade u dobru i zdravu budućnost i ljubavi prema ljudima i prirodi.

Složićete se da su i to važni sastojci ove autentične zimnice. Možda vam baš jedna takva teglica nedostaje na kuhinjskoj polici ove zime?

O Radanskoj ruži

Proizvode socijalnog preduzeća Radanska ruža, peglanu papriku, i blagi i ljuti ajvar, ručno su radile žene zaposlene u ovom preduzeću, po tradicionalnim receptima i od ukusnog i zdravog povrća ubranog na obroncima Radan planine. Proizvodi se pripremaju na šporetu na drva, po receptima naših baka od pre 50 godina. Peglana paprika je starinski način ostavljanja zimnice, blagi ajvar nežnog i punog ukusa zbog ručno odabranih i cepkanih paprika, vrhunskog  je kvaliteta kao i ljuti cepkani ajvar. Svi proizvodi Radanske ruže, plod su pažljivo negovanih proizvoda, obrađenih u strogo kontrolisanim uslovima i isključivo po tradicionalnoj recepturi.

Izvor: blic.rs