Više posla za Radansku ružu

Prvo socijalno preduzeće iz Lebana beleži uspehe. Domaći ajvar i džem mnogima doneo plate

LEBANE – Socijalno preduzeće „Radanska ruža“ iz Lebana, koje se bavi proizvodnjom ajvara, džemova i drugih tradicionalnih specijaliteta od voća i povrća sa padina planine Radan, posle godinu dana rada udvostručilo je broj stalno zaposlenih žena. Često angažuju još dvadesetak radnica na povremenim poslovima.

One rade u prostorijama čije je renoviranje i opremanje sa 20.000 evra podržao donatorski program EU i Vlada Švajcarske „Evropski progres“. Uz novu podršku ovih donatora od 15.000 evra, u pet domaćinstava primenjivaće se organska proizvodnja.

– Potražnja za organskim proizvodima raste, tako da ćemo ovim projektom obezbediti i stabilan plasman naših proizvoda, poput domaćeg ajvara i džema – objašnjava Slobodanka Pavlović, predsednica Udruženja žena „Ruža“, koje je u saradnji sa lokalnom samoupravom pokrenulo osnivanje prvog socijalnog preduzeća u Jablaničkom okrugu.

Direktor preduzeća „Radanska ruža“ Predrag Stošić ističe da je firma na čijem je čelu dobar model za socijalno preduzeće, ali da će njegov razvoj i opstanak zavisiti od zakona kojim će biti regulisana ova oblast.

Grem Tindal, menadžer „Evropskog progresa“ kaže da cilj socijalnog preduzeća nije samo profit već rešavanje važnih socijalnih pitanja, kao što je u ovom slučaju nezaposlenost među ranjivim grupama. Dok šef operacija Delegacije EU Stefen Hudolin ocenjuje da projekti poput ovog na pravi način pokazuju evropske vrednosti.

– Uključivanje ranjivih grupa kroz saradnju nevladinog sektora, lokalnih samouprava i međunarodne zajednice je evropski standard, i zbog toga smo ponosni kada vidimo da ovaj vid podrške doprinosi lokalnim zajednicama – dodaje Hudolin.

Radnice „Radanske ruže“ kažu da sve proizvode izrađuju ručno, i da se trude da u život vrate recepte njihovih baka, da iskoriste bogatu prirodu okoline Lebana, a da svojim i drugim porodicama iz ranjivih grupa, omoguće bolji život.

Izvor: novosti.rs